kai.hovden@lomedia.no
Prosessoperatør Julia Dalskau er en av arbeiderne som holder produksjonen av isolasjon i gang dag og natt hos Rockwool i Moss.
– Det er natt jeg liker å jobbe. Da slipper jeg å stå tidlig opp om morgenen, sier hun.
Tar gjerne mer fri
For Dalskau er ekstra lønn og friperioder det som kompenserer for skift- og nattarbeid per i dag. Forbundet Styrke og Norsk Industri har satt Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) til å samle forskning på feltet før neste hovedoppgjør om to år. Det ble de enige om under årets tarifforhandlinger for elektrokjemisk industri.
Forbundet krevde opprinnelig at arbeidere skulle få fem minutter redusert arbeidstid per time de jobbet natt, ifølge protokollen fra forhandlingene. Dette for å kompensere for at skiftarbeidere dør tidligere enn andre arbeidere.
Dalskau har jobbet ved fabrikken siden oktober 2023 og har ikke tenkt så mye over helseskadene som nattarbeid kan føre til. Men hun tar gjerne imot mer fritid.
– Jeg merker ikke noe til det ennå, selvfølgelig. Men det er jo ikke bra at det er helsefarlig å jobbe natt, sier hun.
5 minutter fri per arbeidstime på natta, er kravet fra Forbundet Styrke
Vil redusere ulempene
Ommund Stokka i ledelsen til Forbundet Styrkes opplyser at forbundet også skal i gang med et arbeid opp mot verneombudene ute på hver enkelt arbeidsplass.
– Hensikten er å finne og igangsette tiltak som reduserer ulempene ved nattarbeid. Temaet vil bli sentralt i forbundets skiftutvalg og på vår neste skiftarbeiderkonferanse, sier han.
Stokka understreker at forbundet har svært mange medlemmer som jobber natt, og at de vil ta opp problematikken igjen ved neste hovedoppgjør.
– Det er i arbeidsgivers interesse å få til et godt samarbeid om temaet fremover. Lykkes vi med dette, vil også arbeidsgiver ha en stor gevinst i form av at deres ansatte er friskere, har lavere sykefravær og kan stå lenger i jobb, sier han.
Skal ha et godt vern
Norsk Industri avventer rapporten fra STAMI, og partene vil vurdere eventuelle felles tiltak basert på den, skriver kommunikasjonssjef Cathrine W. Eidal i Norsk Industri i en epost. Norsk Industri erkjenner at nattarbeid kan være belastende, ifølge protokollen fra forhandlingene.
Statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø i Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier at nattarbeid er vurdert flere ganger de senere årene, og at de følger utviklingen nøye.
– Nattarbeid gjelder flere bransjer. Vi har satt ned et utvalg som ser på regelverket og vernet for nattarbeid i varehandelen, og den rapporten får vi etter sommeren. Samfunnet er avhengig av noe nattarbeid, men vi vet at nattarbeid er en viktig arbeidsmiljøfaktor. Derfor skal virksomhetene reelt vurdere om nattarbeid er nødvendig og ikke bare hensiktsmessig eller lønnsomt, sier han.